scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Loonadvies: Verval wettelijke vakantie uren, hoe zit dat precies?

april 28, 2022

De zorg- en informatieverplichting van de werkgever over vakantie uren reikt ver. De werkgever moet ervoor zorgen dat de werknemer ook daadwerkelijk zijn vakantie opneemt en hem tijdig informeert dat hij niet-opgenomen vakantie uren gaat verliezen.

Wettelijk vakantie uren, hoe zit dat?

Iedere werknemer in Nederland heeft recht op minimaal 4 keer de gemiddelde arbeidsduur per week aan vakantie uren. Dit heet wettelijk verlof. De niet opgenomen wettelijke vakantie uren vervallen een half jaar na het aflopen van het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd. Dat betekent dat de in het vorig jaar opgebouwde wettelijke vakantie uren voor 1 juli aanstaande opgenomen moeten zijn. Doel van deze vervaltermijn is werknemers te stimuleren regelmatig vakantie uren op te nemen.

Tijdig de werknemers informeren

Informeer je werknemer dus tijdig als er nog een tegoed bestaat en geef werknemers dan ook de kans op de vakantie uren nog voor 1 juli op te nemen (door bijvoorbeeld hun werkzaamheden te verschuiven). Wijs de werknemers ook op de gevolgen als ze de vakantie uren niet opnemen (vervallen van het wettelijk verlof). Als je de werknemer niet goed informeert en je hebt de werknemer niet aangespoord om de vakantie uren op te nemen, dan verjaren de wettelijke vakantie uren pas na vijf jaar.

Wettelijke vakantie uren vervallen tenzij…

In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat de wettelijke vakantie uren vervallen, tenzij de werknemer niet in staat is geweest om vakantie op te nemen. Je kan hierbij denken aan:

  • Een cao waarin de vervaltermijn verlengd is.
  • Langdurig zieke werknemer.
  • Een werknemer die niet de mogelijkheid heeft gehad van de werkgever om het verlof op te nemen.
  • Een werknemer die niet op de hoogte gesteld is van het verval van de wettelijke vakantie uren.
  • Dat er bij de registratie geen onderscheid gemaakt is tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantie uren.

Zieke werknemer

Een zieke werknemer bouwt wettelijk verlof op tijdens ziekte. Daar staat tegenover dat de werknemer ook verlof op moet nemen als hij tijdens zijn ziekte op vakantie gaat. Maar als de werknemer die volledig arbeidsongeschikt is, de opgebouwde vakantie uren niet kan benutten door de ziekte, dan is er wettelijk vastgelegd dat de verjaringstermijn vijf jaar is.

Verplicht opnemen

Je kan als werkgever de werknemer niet verplichten om verlof op te nemen. De werknemer bepaalt in principe zelf of en wanneer hij vakantie opneemt. In sommige gevallen kan je vakantie wel verplichten (denk aan een collectieve sluiting of verplichtingen vanuit de cao).

Wettelijk verlof uitbetalen

Het is niet toegestaan om wettelijk verlof tijdens het dienstverband uit te betalen. Alleen als de werknemer uitdienst gaat, is dit mogelijk.

Verlengen vervaltermijn

Het is mogelijk om schriftelijk overeen te komen met de werknemer dat de vervaltermijn in het voordeel van de werknemer verlengd wordt. Dan geldt een verjaringstermijn van maximaal 5 jaar.

MOS Advies

  • Waarschuw de werknemers tijdig op het vervallen van de wettelijke vakantie uren.
  • Waarschuw schriftelijk en laat de werknemer een bevestiging sturen of ondertekenen.
  • Vraag de bedrijfsarts om advies bij opname wettelijk verlof bij een langdurig zieke werknemer.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze loonadviseurs (lonen@mosaccountants.nl).

Foto credits: Photo by Natalya Zaritskaya on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld