scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

Van WKA-depot naar G-rekening 1.5

oktober 19, 2015

Vrijwaring

Rechtstreekse storting na 1 januari 2016 op een WKA-depot levert u als inlener of aannemer geen vrijwaring meer op. Vrijwaring voor de inleners-of ketenaansprakelijkheid kan wel worden verkregen door een deel van het factuurbedrag te storten op de G-rekening (geblokkeerde rekening) van de uitlener of onderaannemer. Zo kunt u de inleners- of ketenaansprakelijkheid beperken of voorkomen. 

Momenteel zijn nog 1.500 WKA-depots actief. Depothouders zijn inmiddels door de Belastingdienst per brief benaderd over de opheffing van de depots. 

G-rekening 1.5

De afschaffing per 1 januari 2016 van de WKA-depots valt samen met de invoering van de G-rekening 1.5. Deze gemoderniseerde, maar wel sobere basisvariant van de huidige G-rekening moet per die datum gereed zijn. Mutaties op de G-rekening 1.5 kunnen straks automatisch worden bijgehouden door de banken en worden verzonden naar de Belastingdienst. Dat betekent dat uw vrijwaring voor de inleners- of ketenaansprakelijkheid ook geborgd is wanneer u een deel van het factuurbedrag – dat ziet op het bedrag aan loonheffingen en/of btw – op de G-rekening 1.5. van de uitlener of onderaannemer stort.  

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld