scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

Recht op aftrek voorbelasting holding

maart 16, 2016

Er moet verschil worden gemaakt tussen een zuivere en een moeiende holding, zo blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof. Een zuivere holding mag de door haar betaalde btw niet als voorbelasting in aftrek brengen. Een moeiende holding mag dit wel. Bij een mix van activiteiten ontstaat een gedeeltelijke aftrekbeperking. Dit is een nieuwe visie op het recht op aftrek voorbelasting.

De zuivere holding

Als de kernactiviteit van de holding het passief houden van aandelen is, worden volgens het Europese Hof geen economische activiteiten verricht, zodat de holding niet kwalificeert als ondernemer voor de btw. Als gevolg daarvan bestaat geen recht op aftrek van voorbelasting. Een holding wordt in het vakjargon een zuivere holding genoemd.

De moeiende holding

Tegenover de zuivere holding staat de moeiende holding. Deze bemoeit zich met de activiteiten van haar dochtervennootschap(pen) en ontvangt hiervoor een vergoeding van de dochtervennootschap(pen), vaak in de vorm van een managementvergoeding. Dit zijn wel economische activiteiten, zodat er wel sprake is van ondernemerschap voor de btw. En daarom bestaat wel recht op de aftrek van voorbelasting.

Mix van activiteiten

Het komt voor dat een holding zich niet met al haar dochtervennootschappen (tegen vergoeding) bemoeit. Uit uitspraken van het Europese Hof volgt dat in dat geval de btw op kosten die betrekking hebben op alle activiteiten van de holding, naar verhouding van de economische en niet-economische activiteiten aftrekbaar zijn. Het aftrekrecht van de holding wordt op die wijze dus beperkt.

Tip: Met een relatief eenvoudige ingreep is de beperking van het recht op aftrek van voorbelasting van een holding te voorkomen. Door holdings die zich nog niet tegen vergoeding met (al) hun dochtermaatschappijen moeien, dat alsnog tegen vergoeding te laten gaan doen, kan het recht op de aftrek van voorbelasting veilig worden gesteld. Dit kan door een managementfee te rekenen.

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld