scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

STAP in plaats van scholingsaftrek

oktober 13, 2021

Scholingsaftrek vervalt

OndernemerDe huidige scholingsaftrek kunt u opvoeren in de  aangifte inkomstenbelasting en vervalt per 2022. Scholingskosten die u in 2021 betaalt of betaald heeft, zijn nog wel aftrekbaar. Het betreft alleen de kosten van collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld en verplicht gestelde leermiddelen, zoals boeken. Andere scholingskosten zijn ook nu niet aftrekbaar.

STAP

De subsidie STAP bedraagt maximaal € 1.000 en kan worden aangevraagd bij het UWV. Met de subsidie kunnen mensen een opleiding, training of cursus volgen. Bijvoorbeeld om een mbo-diploma te halen.

Scholingsregister

Een STAP-budget aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteiten in het scholingsregister staan. U kunt op de site van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) nagaan of de studie die u wilt volgen in het register staat.

Voordeel onafhankelijk van inkomen

Het voordeel dat een belastingplichtige nu van de scholingsaftrek heeft, is afhankelijk van de hoogte van zijn inkomen. De aftrek levert meer op naarmate het inkomen hoger is en een hoger belastingtarief van toepassing is. De STAP-subsidie is onafhankelijk van het inkomen.

Aandacht voor scholing

Ook op andere manieren is er de laatste tijd meer aandacht voor het belang van scholing. Zo mogen werkgevers sinds kort ook aan oud-werknemers scholingskosten onbelast vergoeden en kunnen mkb-bedrijven via de subsidie SLIM (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen) geld aanwenden voor initiatieven gericht op leren en ontwikkelen, zoals het laten ontwikkelen van loopbaanadviezen voor werknemers.

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld