scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Tijd voor Later: Wat gebeurt er met een gezamenlijke bankrekening bij overlijden?

mei 31, 2022

Rekeninghouders van een gezamenlijke rekening zijn ieder volledig bevoegd om over het saldo op de rekening te beschikken. Na het overlijden van een van de rekeninghouders van een gezamenlijke rekening, wordt de rekening niet automatisch geblokkeerd door de bank. Vaak is de mederekeninghouder ook erfgenaam en is dat geen bezwaar. Wanneer de mederekeninghouder geen erfgenaam is, kan dit anders zijn.

Voorbeeld
Een man houdt een en/of-rekening aan bij een bank, tezamen met zijn partner. Er is geen sprake van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap op het moment dat de man komt te overlijden. Op dat moment, dus voordat het overlijden bij de bank is gemeld, haalt zijn partner het saldo van de gezamenlijke rekening over naar haar eigen bankrekening en verzoekt zij de bank de gezamenlijke rekening op te heffen. Tot de nalatenschap van de man behoort 50% van het saldo van de gezamenlijke rekening op overlijdensdatum.

Zijn kinderen zijn erfgenaam en daarom gerechtigd tot dit saldo. Hierover betalen zij ook de erfbelasting. Doordat het saldo echter volledig is overgeboekt naar de eigen rekening van de partner verkrijgen zij per saldo niets.

Een klacht indienen bij de bank heeft geen resultaat. De vrouw is immers als mederekeninghouder gerechtigd tot het saldo van de rekening. Dat zij geen erfgenaam is, en daarmee ten koste van hen, een deel van de nalatenschap kan toe-eigenen, doet hier niets aan af. De erfgenamen rest de mogelijkheid om een juridische procedure te starten tegen de partner van de man.

MOS Advies

Let als houder van een gezamenlijke rekening goed op wie de erfgenamen zijn en waak ervoor dat zij niet onbedoeld geconfronteerd zouden kunnen worden met een nadeel als een gezamenlijke rekening met een ander dan de erfgenamen wordt gedeeld.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl).

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld