MOS Tijd voor Later: Een overlijden, een aangifte erfbelasting, wat nu?

MOS Tijd voor Later: Een overlijden, een aangifte erfbelasting, wat nu?

Is er iemand overleden in de nabije omgeving? Dan breekt vaak een verdrietige tijd aan. En ook een periode waarin er veel geregeld moet worden. Eerst de uitvaart of crematie en daarna begint de afwikkeling van de nalatenschap. De erfgenamen zijn samen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap en voor de verdeling van de erfenis.

Aangifte erfbelasting/ Termijnen

Ook moet er een aangifte erfbelasting worden ingediend bij de belastingdienst. Hiervoor geldt een termijn van 8 maanden. Het is mogelijk uitstel hiervoor te vragen bij de belastingdienst. Tevens zijn er juridische termijnen van belang. Zo kan bijvoorbeeld de langstlevende binnen 3 maanden na het overlijden de wettelijke verdeling ongedaan maken. Daarnaast kunnen de erfgenamen een keuze maken hoe zij de erfenis gaan aanvaarden of eventueel verwerpen.

Kortom, na een overlijden dienen er diverse fiscale en juridische zaken te worden geregeld binnen de wettelijke termijnen.

Checklist aangifte erfbelasting

Voor de samenstelling van de aangifte erfbelasting dienen er diverse gegevens te worden verzameld. In dit kader heeft MOS een checklist voor de aangifte erfbelasting gemaakt.

Wil je de checklist erfbelasting ontvangen stuur dan een email naar fiscaal@mosaccountants.nl.

Voor de praktijk

Na een overlijden is het van belang dat er zo spoedig mogelijk een inventarisatie wordt gemaakt van de te ondernemen stappen. Vervolgens dienen er diverse gegevens te worden verzameld.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies neem dan contact op met onze belastingadviseurs.

Photo by Juliane Liebermann on Unsplash.

Facebooktwitterlinkedinmail