scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Tijd voor Later: 1,7% of 46,9%belasting betalen? Zorg fiscaal voor een juiste bedrijfsopvolging!

maart 31, 2022

 

 

Voor optimale bedrijfsopvolging is een testament noodzakelijk

Een ondernemer zonder (optimaal) testament is een dief van de portemonnee van zijn erfgenamen. Wanneer geen testament is opgesteld, is de wettelijke verdeling van toepassing. Dit houdt in dat bij het overlijden alle bezittingen en schulden aan de langstlevende partner toekomen. Kinderen krijgen een geldvordering op deze partner ter grootte van hun erfdeel. Behoort tot het vermogen een onderneming, dan komt deze dus ook aan de partner toe.

Mocht een van de kinderen een beoogd bedrijfsopvolger zijn, dan is het vaak niet wenselijk dat de onderneming bij het overlijden naar de langstlevende partner gaat. Beter is dat dit kind direct de onderneming verkrijgt.

Hoewel dit ook na overlijden nog te regelen is, is men afhankelijk van de bereidheid van de langstlevende partner, en wordt men op de hielen gezeten door de tijd:

  • De wettelijke verdeling moet binnen 3 maanden na overlijden ongedaan zijn gemaakt.
  • De langstlevende partner is de enige persoon die de wettelijke verdeling ongedaan kan maken.
  • Na ongedaan making ontstaat een onverdeelde boedel: Alle erfgenamen moeten akkoord gaan en medewerking verlenen aan de toedeling van de onderneming aan een van de kinderen.
  • Mogelijk moet het opvolgende kind de andere erfgenamen uitkopen uit de boedel. Dit kan tot financieringsproblemen leiden die de continuïteit van de onderneming niet ten goede komt.
  • Komen de erfgenamen hier gezamenlijk niet aan uit, dan is een gang naar de rechter noodzakelijk om een verdeling af te dwingen, met alle gevolgen van dien.

 

Waarom is een goed testament belangrijk voor iedere ondernemer?

  • Op de eerste plaats zorgt een testament ervoor dat de nabestaanden goed verzorgd achterblijven.
  • Daarnaast waarborgt het testament de continuïteit van de onderneming en maakt het een voorzetting door de beoogde opvolger mogelijk.
  • Ook fiscaal biedt een juist ingericht testament voordelen. Zo kan de opvolger onder voorwaarden de bedrijfsopvolgingsregeling toepassen: een 100% vrijstelling voor het ondernemingsvermogen tot € 1.134.403, – in de nalatenschap, gevolgd door een vrijstelling van 83% voor het ondernemingsvermogen boven € 1.134.403, -. Dit komt overeen met een belastingdruk van 1,7%-3,4% over het ondernemingsvermogen boven € 1.134.403, -.

Daarnaast moet bij ondernemingsvermogen dat in een B.V.-structuur is ondergebracht ook rekening gehouden worden met een afrekening in de inkomstenbelasting tegen een tarief van 26,9% in de aangifte van de erflater. Ook hiervoor geldt dat bij een juist testament gebruik gemaakt kan worden van een fiscale faciliteit, waardoor deze claim doorschuift (en uitgesteld wordt) naar de opvolger.

(De toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling verlaagt de belastingdruk van 46,9% (26,9% inkomstenbelasting en maximaal 20% erfbelasting) naar een minimum van 1,7%-3,4% (26,9% uitgestelde inkomstenbelasting en 10%-20% erfbelasting)).

 

De voorwaarden voor deze vrijstelling zijn:

  • De erflater moet tenminste 1 jaar de onderneming in bezit hebben gehad;
  • De verkrijger moet de onderneming minimaal 5 jaar voortzetten;

Bij geen of niet gunstig ingericht testament kan het kind, als potentiële opvolger, deze vrijstellingen niet toepassen, omdat hij het ondernemingsvermogen niet toebedeeld krijgt.

De langstlevende kan vaak eveneens deze vrijstelling niet toepassen, omdat deze niet aan de voorwaarde van voortzetting van de onderneming kan voldoen. Deze situatie levert alleen maar (fiscale) verliezers op.

 

Hoe kan een testament van de ondernemer (fiscaal) optimaal worden ingericht worden?

Dit is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de samenstelling van de erfgenamen en de omvang van de nalatenschap. Is er sprake van ondernemingsvermogen in een B.V. of juist een eenmanszaak, zijn er gecertificeerde aandelen of cumprefs, enzovoorts.

In het testament kan dan gedacht worden aan het legateren van de onderneming aan de potentiële opvolger. Daarnaast kunnen voorwaarden verbonden worden aan het legaat, zodat ook de andere erfgenamen goed verzorgd achterblijven. 

 

MOS Advies/ Zorg voor een goed testament.

  • Graag bespreken we welke mogelijkheden interessant en passend kunnen zijn voor jouw situatie.
  • In een op maat gemaakt testament kunnen de bedrijfsopvolging en andere persoonlijke wensen voor de overgang van jouw vermogen optimaal worden geregeld.
  • Een goed testament bespaart belasting.

 

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl).

Foto credits: DocuSign on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld