scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Loonadvies: WIA-uitkering aanvragen bij Long COVID

maart 31, 2022

De ziekte waarbij mensen langdurig last houden van klachten na een COVID besmetting, wordt Long COVID genoemd. Over Long COVID is nog veel onduidelijk, omdat het een relatief nieuwe ziekte betreft.

WIA-uitkering aanvragen/ Onvoorspelbaarheid COVID

De WIA-uitkering kan de werknemer aanvragen als de werknemer 88 weken ziek is. De werknemer krijgt hierover een brief van UWV. De onvoorspelbaarheid van Long COVID maakt geen verschil voor de WIA-beoordeling (er zijn namelijk veel andere ziekten die onvoorspelbaar zijn). Bij een WIA-beoordeling kijken ze naar de belastbaarheid van de zieke werknemer en niet naar de diagnose.

Beoordeling UWV/ Herbeoordeling WIA-uitkering

Om een WIA-uitkering aan te vragen, moet de werknemer zich laten beoordelen door een verzekeringsarts van UWV. De arts beoordeelt welke belemmeringen er voor de werknemer zijn en welke mogelijkheden er zijn om ander werk te verrichten. Als de verzekeringsarts oordeelt dat de werknemer nu of in de toekomst (gedeeltelijk) kan werken, dan bepaalt de arbeidsdeskundige vervolgens wat de mate van arbeidsongeschiktheid is. Mocht er een onzeker verloop van de zieke werknemer zijn, dan is een voorlopige beoordeling mogelijk. Op een later moment zal er een herbeoordeling plaatsvinden. Soms kan de werkgever, de werknemer of UWV zelf het initiatief nemen voor een herbeoordeling als er veranderingen zijn in de gezondheid en belastbaarheid van de werknemer.

COVID test niet verplicht

Ook werknemers die zich niet hebben laten testen bij de GGD op COVID, hebben recht op een WIA-uitkering. UWV heeft Long COVID als ziekte erkent. Het is voor de beoordeling niet noodzakelijk om een positief testbewijs te hebben.

MOS Advies

  • Zorg voor een goede ziekteregistratie.
  • Doe de meldingen naar UWV op tijd.
  • Schakel een arbodienst in bij Long COVID.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze loonadviseurs (lonen@mosaccountants.nl).

Foto credits: Brittany Colette on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld