scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Loonadvies: Risico’s bij onjuiste toepassing van cao’s en bedrijfstakpensioenfondsen; voorkom navorderingen.

september 22, 2021

Werkgevers lopen een risico als ze ten onrechte geen, of een onjuiste cao en bedrijfstakpensioenfonds-aansluiting toepassen. Vaak is het geen keuze om aan te sluiten, maar een verplichting. Het vaststellen van de werkingssfeer van een cao en de bedrijfstakpensioenregeling is vrij complex.
Zodra je onder de werkingssfeer valt van een cao of bedrijfstakpensioenfonds, ben je verplicht om de cao te volgen en je aan te sluiten bij het bedrijfstakpensioenfonds.

Algemeen bindende cao

De meeste cao’s zijn algemeen bindend verklaard. Dat houdt in dat alle werkgevers uit de betreffende sector de cao toe moeten passen. Zodra er wijzigingen zijn binnen de cao (bijvoorbeeld collectieve loonsverhogingen, wijzigingen in verlof en ziekte, enz.) ben je verplicht om de wijzigingen ook door te voeren binnen je organisatie. Als een cao afloopt, dan is het mogelijk dat de cao-bepalingen van kracht blijven totdat een nieuwe cao is afgesloten. Dit heet ook wel de nawerking van een cao.

Standaard cao of een minimum cao

Een standaard cao bevat bepalingen waarvan je niet mag afwijken. Je mag in een arbeidsovereenkomst dus geen betere of slechtere voorwaarden vastleggen. Een minimum cao bevat bepalingen waarvan je alleen in het voordeel van de werknemer mag afwijken. Dit leg je vast in de individuele arbeidsovereenkomst. Aan de cao-bepalingen kan je zien of het gaat om een standaard cao of een minimum cao.

Bedrijfstakpensioenfonds

Ga na of je bedrijfsactiviteiten onder een bedrijfstakpensioenfonds valt. Dit onderzoek zou periodiek plaats moeten vinden (een bedrijf kan bijvoorbeeld zijn hoofdactiviteit in de tussentijd aangepast hebben). Het onterecht toepassen van een bedrijfstakpensioenregeling, het deelnemen aan een verkeerde bedrijfspensioenregeling of het niet toepassen van een verplicht bedrijfstakpensioenfonds kan veel geld kosten. Eventuele correcties worden met terugwerkende kracht aangepast en nagevorderd.

Voor de praktijk

  • Controleer goed de activiteiten van je bedrijf en de werkingssfeer van de cao;
  • Volg altijd de wijzigingen van de cao. Maak geen aparte individuele afspraken met de werknemer;
  • Check de cao-bepalingen om te zien om welke cao het gaat (standaard of minimum);
  • Wijzigt er iets in de structuur van de onderneming check dan wat gevolgen kunnen zijn voor de cao en het bedrijfstakpensioen.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze loonadviseurs (lonen@mosaccountants.nl).

Photo by krakenimages on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld