scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Loonadvies: Fiets van de zaak; welke mogelijkheden heb je als werkgever?

maart 31, 2022

Met het mooie weer op komst, halen veel mensen hun fiets weer tevoorschijn. Fietsen is gezond, het is één van de veiligste vervoersmiddelen, het is goedkoop en je bent vaak sneller met de (elektrische) fiets. Hierdoor pakken werknemers vaak de fiets als vervoersmiddel naar hun werk.
Voor de werkgever heeft het ook veel voordelen: het is goed voor de gezondheid van je werknemers, het bespaart parkeerplekken en het verstrekken of beschikbaar stellen van een fiets is een mooie arbeidsvoorwaarde.

Een fiets beschikbaar stellen

Je mag als werkgever een fiets ter beschikking stellen. De fiets blijft eigendom van de werkgever, hierdoor betaal je als werkgever onderhoud, verzekering en reparaties. Als werkgever kan je de fiets zelf kopen of leasen. De vaste reiskostenvergoeding vervalt op de dagen dat de fiets wordt gebruikt voor woon-werkverkeer. Als de werknemer uit dienst gaat, dan moet de fiets ingeleverd worden bij de werkgever of de werknemer moet de restwaarde van de fiets aan de werkgever betalen. Bij de werknemer wordt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets en de accessoires bij het inkomen opgeteld, als bijtelling voor het privégebruik. Eventuele eigen bijdrage van de werknemer gaat dan van de bijtelling af. Je kan als werkgever er ook voor kiezen om de bijtelling voor eigen rekening te nemen. Dat kan alleen door gebruik te maken van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Fiets vergoeden of verstrekken aan de werknemer

Als je als werkgever een fiets aanschaft voor een werknemer, dan kan je de werknemer de fiets terug laten betalen via het brutoloon. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Dan kan je de fiets geven, zonder dat deze wordt belast aan de werknemer.
De werknemer is eigenaar van de fiets en betaalt de bijkomende kosten voor onderhoud, reparaties en de verzekering.

De werknemer een renteloze lening verschaffen

Als je een renteloze lening aan je werknemer wilt geven om een fiets aan te kunnen schaffen, dan heeft het rentevoordeel geen invloed op de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Bij het terugbetalen komt de volledige lening niet ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. De werknemer heeft geen fiscaal voordeel met deze keuze. De werknemer is de eigenaar van de fiets en betaalt de bijkomende kosten voor onderhoud, reparaties en de verzekering. De vaste reiskostenvergoeding blijft doorlopen, maar kan ook gebruikt worden als aflossing van de lening.

MOS Advies/ Fietsplan

  • Een fiets van de zaak is een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde voor je medewerkers (en voor de dga).
  • Graag bespreken we welke mogelijkheden interessant en passend kunnen zijn voor jouw situatie.
  • Het is raadzaam om het verstrekken van de fiets vast te leggen in een “fietsplan”.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze loonadviseurs (lonen@mosaccountants.nl).

Foto credits: KBO Bike on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld