MOS Loonadvies: Controle op thuiswerkende werknemers. Wat mag wel en niet?

MOS Loonadvies: Controle op thuiswerkende werknemers. Wat mag wel en niet?

Controle van werknemers is niet verboden. Werkgevers erop moeten toezien dat werknemers gezond en veilig werken thuis, dus controle is ook niet per definitie iets negatiefs, het is ook bedoeld om werknemers te beschermen. Het controleren van werknemers mag echter alleen onder strikte voorwaarden en afspraken om schending van de privacy van werknemers te voorkomen.

Legitiem doel of gerechtvaardigd belang

Willen werkgevers hun werknemers controleren? Dan moet er sprake zijn van een legitiem doel en een gerechtvaardigd belang en dit belang moet zwaarder wegen dan het belang van de werknemer. Het doel van de controle kan zijn het voorkomen van illegale activiteiten of het naar buiten brengen van bedrijfsvertrouwelijke informatie. Maar denk ook aan het verminderen van kosten en verlies van tijd, misbruik van het internet- en e-mailsysteem van de werkgever of systeem- en netwerkbeveiliging. Bij het vermoeden van misbruik van middelen kan er ook een gerichte controle uitgevoerd worden en is het niet op voorhand nodig om iedereen te monitoren. Een werkgever is verplicht om rekening te houden met vertrouwelijke communicatie van de werknemer en hij mag op afstand geen e-mails van de thuiswerker inzien die als privé zijn gemarkeerd.

Voor de praktijk/ Thuiswerkovereenkomst

Het is voor werkgevers en werknemers een soms lastige overgangsperiode. We zijn niet op een rustig tempo overgegaan tot thuiswerken, maar moesten ineens massaal om. Dat vergt nogal wat van beide partijen. Om discussie en misverstanden te voorkomen is het handig om afspraken (alsnog) zoveel mogelijk vast te leggen in een thuiswerkovereenkomst.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze loonadviseurs.

Photo by BRUNO EMMANUELLE on Unsplash

Facebooktwitterlinkedinmail