MOS Fiscaal: Oudedagsreserve en je pensioen, hoe zit dat fiscaal?

MOS Fiscaal: Oudedagsreserve en je pensioen, hoe zit dat fiscaal?

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve.

Het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat je daadwerkelijk geld aan de kant zet, het is een reservering van een deel van de winst. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit levert je dus op de korte termijn belastingvoordeel op.

Voorwaarden?

Om de oudedagsreserve te kunnen vormen, moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en moet je voldoen aan het urencriterium. Je mag aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Het vormen van de oudedagsreserve heeft tot gevolg dat de belastingheffing dus wordt verschoven naar de toekomst. In de jaren dat je een deel van de winst toevoegt aan jouw oudedagsreserve, betaal je minder belasting. Op enig moment valt deze reserve weer vrij en behoort de afname geheel tot jouw winst. Je betaalt dan meer belasting. Het is daardoor niet vooraf te zeggen of de reserve voor jou gunstig is.

Opheffen van de oudedagsreserve?

Je kan de oudedagsreserve op ieder moment opheffen door een deel van de oudedagsreserve af te storten naar een verzekeringsmaatschappij of bank in de vorm van een lijfrentepolis of bankspaarproduct.

Fiscaal maatwerk

Het vorm geven van je oudedagsvoorziening (“je pensioen”) is maatwerk en is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

MOS Advies

Graag bespreken we, afhankelijk van de situatie, wat fiscaal de meest interessante optie is om een passende oudedagsvoorziening (pensioen) te regelen.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze belastingadviseurs of met je vaste relatiebeheerder.

Foto: Photo by Theodor Vasile on Unsplash

Facebooktwitterlinkedinmail