scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Fiscaal: Optimaal fiscaal voordelig investeren – Stel een investeringsplan op.

februari 25, 2022

Er zijn diverse regelingen die ervoor kunnen zorgen dat je op een fiscaalvriendelijke wijze kunt investeren binnen je bedrijf. Onderstaand een aantal mogelijkheden.

Investeringsaftrek

De investeringsaftrek geeft een extra aftrekpost in de winstsfeer en kent een drietal vormen:

  1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA is een aftrekpost op je winst. Het bedrag dat je mag aftrekken, hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar. De aftrek bedraagt maximaal 28% zie Tabel. De investering moet minimaal € 450 (exclusief BTW) zijn en op jaarbasis tenminste € 2.400 (in totaal met alle investeringen).

  1. Energie-investeringsaftrek (EIA)

De energie-investeringsaftrek (EIA) is 45,5% als je in 2022 investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst. Het minimale investeringsbedrag is € 2.500 per bedrijfsmiddel. Het maximum investeringsbedrag is € 128.000.000. Investeringen kunnen tegelijkertijd in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek:

  1. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Investeer je als ondernemer in zaken op de milieulijst, dan geldt eenzelfde regeling als onder punt 2. Je kunt dan tot 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Vervroegde afschrijvingen

Als je investeert in MIA-investeringen (punt 3 hierboven), dan mag je deze investeringen soms ook nog eens sneller afschrijven. Ben je startende ondernemer en heb je recht op de startersaftrek, dan mag je eveneens kosten naar voren te halen door investeringen in de onderneming versneld af te schrijven.

Investeringen in speur en ontwikkeling (S&O):

Investeer je in S&O? Of voer je technisch-wetenschappelijk onderzoek uit? Dan kun je wellicht gebruik maken van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). De WBSO is een fiscale regeling waarmee je de kosten voor Research & Development (R&D) kunt verlagen. Het levert diverse belastingvoordelen op. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan ontvang je een vaste aftrek. Voor werknemers kunnen de loonkosten worden verlaagd. In de vennootschapsbelasting geldt in specifieke situaties een verlaagd tarief binnen de “Innovatie box”. Zie voor meer informatie de website van RVO.

Immateriële vaste activa

Heb je als ondernemer uitgaven gedaan voor immateriële vaste activa in je eigen bedrijf, dan mag je soms de voortbrengingskosten direct ten laste van de winst brengen. Zo kun je bijvoorbeeld de loonkosten voor het herzien van je software direct ten laste van je resultaat brengen.

MOS Advies

  • Maak gebruik van de fiscale investeringsregelingen en vraag deze, indien nodig, op tijd aan.
  • Stel een investeringsplan voor 2022 zodat je optimaal gebruik kan maken van de fiscale investeringsregelingen. Je ziet dan ook gelijk wat je financieringsbehoefte is voor je investeringsplannen.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl).

Foto credits: Photo by Austin Distel on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld