scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Fiscaal: Handelen met je eigen BV, leg alles schriftelijk vast

april 22, 2021

Op basis van het burgerlijk wetboek moeten alle rechtshandelingen tussen de enig aandeelhouder en de BV schriftelijk worden vastgelegd (“schriftelijkheidscriterium”). De achterliggende gedachte van deze regeling is de mogelijke benadeling van schuldeisers.

Hoe moeten de rechtshandelingen worden vastgelegd?

Over de wijze en het moment van schriftelijke vastlegging is niets bepaald in de wet. Vastlegging kan bijvoorbeeld plaatsvinden in notulen van de algemene vergadering van aandeelhouders of in een overeenkomst.

Vernietiging/ aansprakelijkheid

Wanneer niet voldaan wordt aan het schriftelijkheidscritrium is de rechtshandeling vernietigbaar. Alleen de BV kan hierop een beroep doen. Met name in situaties van faillissement van een BV kan het schriftelijkheidscriterium een rol gaan spelen. De curator zal de rechtshandeling (de transactie) in het belang van de BV willen vernietigen. Daarnaast kan er mogelijk sprake zijn van bestuurdersaansprakelijkheid.

De Belastingdienst

Ook de Belastingdienst kijkt mee bij onderlinge transacties tussen de BV en aandeelhouder. Op basis van de fiscale wetgeving dienen met elkaar verbonden partijen zakelijk met elkaar te handelen.

MOS Advies

Zorg dat alle transacties tussen de BV en aandeelhouder op zakelijke grondslagen schriftelijk worden vastgelegd.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze belastingadviseurs of met je vaste relatiebeheerder.

 

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld