scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Fiscaal: Chaos rond box 3! / Box 3 nieuwe stijl?

februari 25, 2022

Het doek voor box 3 is net voor Kerst 2021 gevallen. De belastingheffing op spaargeld, effecten en bijvoorbeeld verhuur van onroerend goed is door de hoogste rechter, toch min of meer onverwacht, als onrechtmatig afgehamerd. Nu rijst de vraag hoe spaarders en beleggers moeten worden gecompenseerd en hoe het verder moet met box 3. Eén uitgangspunt staat daarbij voorop: het moet niet al te moeilijk worden voor de systemen van de belastingdienst.

Hoe nu verder?

  • Mensen die tijdig bezwaar hebben gemaakt tegen de definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2017, 2018, 2019 en 2020 kunnen een vermindering van de aanslagen tegemoet zien.

De mensen die tijdig bezwaar hebben gemaakt zullen naar verwachting op korte termijn een antwoord krijgen van de belastingdienst.

  • Mensen die niet op tijd bezwaar hebben gemaakt? De belastingdienst zal niet aan deze bezwaarschriften tegemoet komen tenzij het ministerie van financiën met een aanvullende regeling komt op dit punt.
  • Op dit moment is men in politiek Den Haag druk bezig om te bekijken hoe ze “box 3-kwestie” gaan oplossen.
  • Het definitieve besluit over de compensatie voor box 3-betalers zal het kabinet naar verwachting in de Voorjaarsnota 2022 bekendmaken. Dan zal er bekend worden welke mensen wel of niet in aanmerking komen voor compensatie.

Belastingrente

Let op: De belastingdienst heeft besloten om (voorlopig) geen aanslagen inkomstenbelasting op te leggen aan mensen die box 3 vermogen hebben. Dit kan gevolgen hebben voor de belastingrente die je mogelijk verschuldigd bent.

Eigen bijdrage voor verpleeghuis

De eigen bijdrage voor de verzorging is ook gebaseerd op een fictief rendement van 4%. Ook voor deze eigen bijdrage is nog onduidelijk of die in de komende periode wordt aangepast en op welke manier.

Voor de praktijk

Het zal waarschijnlijk nog even duren voor er meer duidelijkheid komt in deze kwestie. Daarnaast is het de bedoeling dat er met ingang van 2025 een nieuw “box 3 systeem” wordt ingevoerd. Het is mogelijk dat er al eerder nieuwe regels komen.

Wordt vervolgd…..

MOS Advies

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl).

Foto credits: Photo by Brett Jordan on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld