scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Advies: Voorkom bestuurdersaansprakelijkheid; de beklamel-norm

mei 27, 2021

De coronacrisis kan moeilijkheden meebrengen voor je vennootschap (je BV). Wellicht kan zij niet al haar afnemers van producten voorzien, niet al haar leveranciers tijdig betalen of niet meer voldoen aan de verplichtingen jegens haar contractpartijen. Het kan zijn dat jij je als bestuurder afvraagt welke overeenkomsten je nog aan kunt gaan en welke risico’s je nog kunt nemen met het oog op de continuïteit van de door jou bestuurde vennootschap.

Bij dit alles kan dan nog de vraag komen of de beslissingen die je neemt consequenties kunnen hebben voor je privé situatie. Kan er een situatie ontstaan dat je in privé aansprakelijk wordt gesteld voor schulden van de vennootschap?

Als bestuurder van een rechtspersoon ben je in principe beschermd tegen aansprakelijkheid voor de schulden die de vennootschap jegens een contractspartij of andere derden heeft. Deze bescherming is echter niet absoluut. In enkele gevallen kan de aansprakelijkheid van de vennootschap naar jou als bestuurder worden overgeheveld, zodat je persoonlijk aansprakelijk bent.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Als bestuurder kun je aansprakelijk worden gesteld door de vennootschap zelf, door de curator in de failliete boedel van de vennootschap, maar ook door schuldeisers van de vennootschap.

Beklamel-norm

Voor bestuurdersaansprakelijkheid is in beginsel altijd noodzakelijk dat de bestuurder zelf een persoonlijk ernstig verwijt valt te maken. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat sprake kan zijn van een zodanig persoonlijk ernstig verwijt als de bestuurder door een schuldeiser kan worden verweten dat hij in naam van de vennootschap verplichtingen jegens de schuldeiser is aangegaan terwijl hij wist of behoorde te weten dat de vennootschap niet aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen én geen verhaal zou bieden voor de ten gevolge daarvan door de schuldeiser te lijden schade.

Als bestuurder is het dus belangrijk dat je namens de vennootschap niet zulke verplichtingen aangaat. Het valt te begrijpen dat dit, zeker in deze coronatijd, een bestuurder zorgen kan baren. Mag je als bestuurder nog wel risicovolle beslissingen nemen? Wanneer weet je of hoor je te weten dat de onderneming de verplichtingen die je aan gaat niet meer zal kunnen nakomen?

Het nemen van ondernemersrisico leidt niet tot persoonlijke aansprakelijkheid

Als bestuurder hoef je in beginsel niet bang te zijn dat het nemen van een ondernemersrisico kan leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid. Volgens de rechtspraak is terughoudendheid vereist bij het oordeel of de bestuurder wist of behoorde te weten dat de vennootschap de aangegane verplichtingen niet na zou kunnen komen. De enkele wetenschap van een risico is niet voldoende voor bestuurdersaansprakelijkheid.

Maar wanneer de bestuurder ten tijde van het aangaan van de verplichtingen wist of behoorde te weten dat het risico verkeerd uit zou pakken en de onderneming geen verhaal zou kunnen bieden voor de daardoor geleden schade, valt hem een persoonlijk ernstig verwijt te maken. De bestuurder had dan de beslissing niet mogen nemen en geen verplichtingen aan mogen gaan.

Verkeert een vennootschap in een kritieke fase dan is de scheidslijn dun en is het verstandig dat je je door een jurist laat adviseren over de vraag of je een bepaalde transacties nog wel moet sluiten en in hoeverre er risico’s ontstaan op een aansprakelijkheid voor jou in privé.

Voor de praktijk

Verkeert je vennootschap zich in een financieel moeilijke situatie? Vraag je dan af hoe lang je nog door wil gaan met de vennootschap en win advies in. 

MOS Advies

Verkeert jouw vennootschap in zwaar weer, laat je dan tijdig adviseren door een jurist.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze relatiebeheerders.

Foto: Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld