scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Advies: Einde steunmaatregelen, wat nu?

september 22, 2021

De steunmaatregelen komen ten einde, maar de economische gevolgen van de coronacrisis zijn daarmee niet weg. Deze zullen we waarschijnlijk nog lange tijd ervaren. Weten waar je als ondernemer staat, blijft van cruciaal belang. Wat doen wij om je te helpen en wat kun je zelf doen?

We houden je op de hoogte

In de komende periode houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen met betrekking tot het beëindigen van alle steunmaatregelen. Je leest een overzicht van de afwikkeling van de belangrijkste steunmaatregelen: de NOW, de TVL en het uitstel van belastingbetaling. De afwikkeling hiervan zal vermoedelijk enkele jaren in beslag nemen. Gedurende deze periode blijft het van belang om geen termijnen of deadlines te missen, omdat anders bijvoorbeeld subsidierechten verloren kunnen gaan.

Maak een goede begroting voor de komende jaren

De business trekt misschien aan, maar de debiteurenvorderingen en voorraden stijgen mee. Daar gaat in eerste instantie geld in ‘vastzitten’. Is de kredietruimte bij de bank daarvoor toereikend? En wat te doen als niet jij, maar een grote klant in moeilijkheden raakt? Hoe kan je voorkomen dat jouw onderneming meegesleurd wordt? Zeker na een zware periode wil je weten waar je staat en misschien nog wel belangrijker, je wilt weten waar je naar toegaat. Daarbij is een begroting met verschillende scenario’s van belang, zodat je meer inzicht hebt om de juiste beslissingen te nemen.

Vragen uit de praktijk

Nu het einde van de steunmaatregelen in zicht is, spelen er vele vragen bij ondernemers en directies. Hieronder volgen een aantal vragen uit de praktijk om te laten zien waarmee we onze klanten nog meer kunnen helpen:

  • Wat is de blijvende invloed van de coronacrisis op mijn businessmodel?
  • Welke veranderingen moet ik aanbrengen binnen mijn bedrijf? Moet ik reorganiseren en afscheid nemen van medewerkers? Of moet ik andere markten betreden?
  • Welke subsidiebedragen moet ik terugbetalen en wat is een haalbare terugbetalingstermijn?
  • Welke (uitgestelde) schulden kan ik terugverdienen met mijn (nieuwe) ondernemingsactiviteiten?
  • Hoe ontwikkelt mijn liquiditeitspositie zich?

Vragen? Meer info?

Zijn deze vragen herkenbaar voor je? Of heb je andere vragen? Wil je dat we meehelpen met het opstellen van begroting met verschillende scenario’s? Wij denken graag met jou mee. Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze accountants of met onze belastingadviseurs.

Photo by bruce mars on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld