scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Advies: Einde coronasteun hoe gaan we nu verder?

maart 31, 2022

Het einde van de coronasteunmaatregelen is een feit, de overheid stopt met vrijwel alle steunmaatregelen. Regelingen als vergoeding van loonkosten (NOW), tegemoetkoming in vaste lasten (TVL) en inkomensmaatregelen (TOZO en TONK) verdwijnen. Ook de ruimte die fiscaal werd geboden via uitstel van betaling voor belastingaanslagen stopt vanaf 1 april 2022.

Gevolgen einde coronasteun

Economen zien het einde van de maatregelen enerzijds als noodzaak (het heeft geen zin om bedrijven in de lucht te houden die feitelijk geen bestaansrecht meer hebben) anderzijds is er vrees voor een golf aan faillissementen. De macro-economische gevolgen zullen de komende tijd gaan blijken. Ook de oorlog in Oekraïne zal naar alle waarschijnlijkheid gevolgen hebben voor de economische situatie in Nederland.

Wat moet je als ondernemer doen nu de coronasteun stopt?

Voor jou als ondernemer is vooral belangrijk wat er met jezelf gebeurt. Kun je je bedrijf voortzetten zonder de steunmaatregelen? Wat is de impact van de herleefde belastingverplichtingen op je bedrijf? Wat verwacht de bank de komende periode van je? Moet je ingrijpen, snijden in de kosten en wellicht zelfs in de personeelskosten?

Betalingsregeling bij de Belastingdienst

Een belangrijke maatregel voor ondernemers in nood was het bijzonder uitstel van betaling voor de belastingschulden. Vanaf 1 april 2022 wordt geen uitstel meer verleend. Voor de opgebouwde schulden geldt een bijzondere betalingsregeling van maximaal 60 maanden. Gedurende 60 maanden moet iedere maand een vast bedrag worden betaald aan de Belastingdienst. De uiterste betaaldatum van de eerste termijn is 31 oktober 2022.

Voorbeeld

Heb je een openstaande belastingschuld opgebouwd van in totaal € 60.000, – dan biedt de belastingdienst een betalingsregeling aan van 60 maanden van € 1.000, -,

 Let op! Naast terugbetaling van de schuld is ook invorderingsrente verschuldigd. Vanaf 1 juli 2022 geldt een rente van 1% welk percentage stapsgewijs wordt verhoogd tot 4% per 1 januari 2024.

Let op! Naast afbetaling van de oude schulden moeten ook de lopende verplichtingen worden nagekomen.

Voor de praktijk

Denk nu al na over de toekomstige financiële situatie van je bedrijf. Breng in beeld of en hoe je de komende jaren al je verplichtingen na kunt komen. Maak een realistische liquiditeitsbegroting met verschillende scenario’s, positief en negatief. Ga op tijd in overleg met je (mogelijke) financiers. Soms kan ook een reorganisatie, herstructurering of schuldsanering oplossing bieden. Onze adviseurs bieden je hierbij graag een helpende hand.

 

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze accountants en/of onze relatiebeheerders (info@mosaccountants.nl).

Foto credits: ABDALLA M on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld