scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Advies: Denk na over een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

februari 25, 2022

Als bestuurder van je vennootschap of een stichting neem je veel beslissingen. Daarbij kun je een fout of vergissing maken. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor het risico van persoonlijke aansprakelijkheid na een fout. Van jezelf of van één van je medebestuurders. Hiermee bescherm je dus je privévermogen.

Voorbeelden van bestuurlijke fouten
Je vergat premies sociale verzekeringen te betalen of een bedrijf heeft financiële schade door jouw schuld. Na een fout kun je een schadeclaim krijgen van bijvoorbeeld de overheid, werknemers of klanten.

Let op: Een reguliere bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren beschermt bestuurders niet!

Wat kan er bijvoorbeeld verzekerd worden?

  • Aansprakelijkheid doordat je je taken niet goed uitvoerde en hierdoor schade ontstond. Dit wordt ook wel onbehoorlijke taakvervulling genoemd.
  • Aansprakelijkheid voor schade doordat je iets deed wat niet mag volgens de wet. Dit heet een onrechtmatige daad.
  • Interne en externe aansprakelijkheid
  • Juridische hulp, zoals rechtsbijstand van een advocaat.

Wat is meestal niet verzekerd?

  • Een dwangsom of boete.
  • Schade die u expres veroorzaakte.
  • Schade door diefstal, fraude of valsheid in geschrifte. Bijvoorbeeld het namaken van een handtekening. Of het aanpassen van een factuur.
  • Schade aan personen of iemands spullen. Hiervoor is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.
  • Schade aan het milieu.

Wat onder een verzekering valt en wat niet, hangt af van de verzekeringsmaatschappij en de polisvoorwaarden. Een onafhankelijke verzekeringsadviseur kan je raad geven.

Voor de praktijk

Ben je bestuurder en wil je een optimale bescherming van je privévermogen, denk dan na over een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Vaak worden afspraken over een dergelijke verzekering vastgelegd in een aandeelhoudersovereenkomst. Ga na of aan de afspraken in de aandeelhoudersovereenkomst is voldaan of leg deze alsnog vast.

MOS Advies

Overleg eens met een onafhankelijk verzekeringsadviseur over een bestuurdersaansprakelijkheids-verzekering. Overleg met de MOS-relatiebeheerder of je aandeelhoudersovereenkomst nog actueel is.

Foto credits: Photo by LinkedIn Sales Solutions on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld