MOS Advies: denk aan de UBO-registratie!

MOS Advies: denk aan de UBO-registratie!

Vanaf 27 september 2020 zijn ondernemingen verplicht om hun eigenaren of de personen die zeggenschap hebben in een zogeheten UBO-register in te schrijven. Doel van het register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen van geld. Bestaande ondernemingen hebben tot 27 maart 2022 de tijd om UBO’s in te schrijven. Overtreden van de regels met betrekking tot het UBO register kan leiden tot een boete van maximaal € 21.750,-! 

Wat is een UBO ook alweer?

UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (de ‘uiteindelijke belanghebbende’). Dit is de persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming. Het gaat dan met name om personen met meer dan 25 procent van de aandelen of de stemrechten in een onderneming en om personen die de feitelijke zeggenschap over de onderneming hebben.

Meer informatie lees je op de website van de Kamer van Koophandel.

Wie moeten er een UBO inschrijven?

De verplichting geldt voor vrijwel alle gebruikelijke rechtsvormen zoals de BV, de stichting en de vereniging. Ook een vennootschap onder firma (VOF) moet een UBO inschrijven. Een eenmanszaak is hiervan vrijgesteld.

Voor de praktijk

Voorkom een boete en zorg dat je UBO-registratie op orde is. Registratie kan online of via een formulier bij de Kamer van Koophandel. Je relatiebeheerder kan je hierbij natuurlijk ook van dienst zijn.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met een van onze MOS-adviseurs.

Credits afbeelding: Jacob Lund – unsplash

Facebooktwitterlinkedinmail