scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Fiscaal: Hoe gaat de belastingheffing er in box 3 uitzien?

april 28, 2022

Op vrijdag 15 april 2022 heeft staatssecretaris van Financiën twee brieven aan de Tweede Kamer gestuurd over box 3. De ene brief houdt verband met het op 24 december 2021 gewezen arrest van de Hoge Raad. In de tweede brief (contourennota) wordt ingegaan op de mogelijk nieuwe regeling voor de box 3 heffing op basis van werkelijk rendement, zoals die vanaf 2025 zou moeten gaan gelden.

Voor de jaren 2017 t/m 2022

Ongeveer 60.000 mensen hebben bezwaar gemaakt tegen de heffing in box 3 over de belastingjaren 2017-2020. Het kabinet moet nog beslissen of alleen deze groep rechtsherstel krijgt of dat de groep wordt uitgebreid. Verder komen alle mensen waarbij de belastingaanslag over die jaren nog niet vaststaat in aanmerking voor het rechtsherstel. Het kabinet moet bij de opties voor rechtsherstel een afweging maken tussen rechtdoen aan het arrest van de Hoge Raad, uitvoerbaarheid en financiële gevolgen voor de schatkist. Het kabinet stelt daarom voor om mensen automatisch rechtsherstel te bieden op basis van een nieuwe berekening. In de berekening wordt aangesloten bij de werkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen van een belastingplichtige.

Voor de jaren 2023 en 2024

Voor een juiste belastingheffing in box 3 voor de jaren 2023 en 2024 is spoedwetgeving nodig. Het kabinet stelt voor om deze spoedwetgeving aan te laten sluiten bij de uiteindelijke vormgeving van het rechtsherstel voor de jaren 2017 t/m 2022. Er is nog onderzocht of het mogelijk is per 2023 een vermogensbelasting in te voeren, maar dit is uitvoeringstechnisch niet haalbaar. Een tijdelijke vermogensbelasting is niet logisch wanneer vanaf 2025 het werkelijk rendement op basis van vermogensaanwas belast gaat worden.

Vanaf 2025 een vermogensaanwasbelasting

Het kabinet stelt voor het nieuwe box 3-stelsel vorm te gegeven als een vermogensaanwasbelasting. Hierbij wordt jaarlijks belasting geheven over de reguliere inkomsten (zoals rente, dividend, huur en pacht minus de kosten) en de waardeontwikkeling van vermogensbestanddelen (zoals koerswinst of koersverlies van aandelen en waardestijging of waardedaling van onroerend goed). Zo wordt de waardeontwikkeling van bijvoorbeeld een aandelenportefeuille van jaar tot jaar belast en niet pas in het jaar waarin een deel van de aandelen wordt verkocht. Op deze manier wordt langdurig uitstel van belastingheffing voorkomen.

Komt er een extra belasting in box 2 voor de dga?

Naast de problematiek rondom box 3 is er inmiddels ook een reële kans op een lastenverzwaring in box 2. Het kabinet heeft in de komende periode dringend extra geld nodig. In komende periode zal hierover meer duidelijkheid komen.

Knopen doorhakken

De brieven van 15 april 2022 laten nog veel ruimte voor discussie. De staatssecretaris erkent dat er zowel voor de regeling over het rechtsherstel (2017 t/m 2022) als voor de nieuwe regeling met ingang van 2025 nog een groot aantal knopen moeten worden doorgehakt.

MOS Advies

  • Op dit moment is het lastig om beslissingen te nemen om je financiële en vermogenspositie fiscaal te optimaliseren.
  • Wij houden je op de hoogte in de komende periode.

Vragen? Meer info?

Als je wil sparren over jouw persoonlijke situatie, neem dan contact op met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl).

Foto credits: Photo by Mimi Thian on Unsplash.

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld