scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Tijd voor later: Voorkom problemen en leg schenkingen schriftelijk vast!

oktober 31, 2022

Een schenking is een overeenkomst waar geen tegenprestatie tegenover staat. Je doet dit uit vrijgevigheid: je geeft iets aan iemand zonder dat je hiervoor iets terugkrijgt. Gewoon, omdat je die ander dit gunt. Dit kan een geldbedrag zijn, een ding, aandelen, onroerend goed enzovoorts.

Zo simpel als je het kan geven aan iemand, zo belangrijk is het ook om dit goed te regelen.

Wat moet je regelen?

Voor een aantal schenkingen is een vastlegging bij de notaris verplicht: dit geldt voor schenking van een bedrag op papier (“schuldigerkenning”) en voor registergoederen, zoals een woning of aandelen in een BV. Alle andere schenkingen kunnen vrij worden gegeven, zonder vastlegging. Wij adviseren echter wel om ook deze schenkingen in een schenkingsakte vast te leggen. Bijvoorbeeld de overboeking van een geldsom, of de schenking van een dure vaas. Dit kan notarieel, maar is niet verplicht en mag ook in een onderhandse overeenkomst of schenkingsakte.

 

Wat leg je vast in een schenkingsakte?

Het voordeel van het vastleggen van een schenking is dat er geen onduidelijkheden ontstaan tussen de schenker en de ontvanger, beide partijen weten immers onder welke voorwaarden de schenking heeft plaatsgevonden. Denk hierbij aan:

  • Beschrijving van hetgeen geschonken wordt.
  • Welke voorwaarden zijn er verbonden aan de een schenking:
    • Voor de besteding van het bedrag: aan een studie, een woning, vrij te besteden enz..
    • Indien niet voldaan is aan de voorwaarden, mag de ontvanger de schenking dan houden, of moet deze terug naar de schenker.
  • Een uitsluitings- of insluitingsclausule
    Mag de schenking in een (huwelijks)gemeenschap van de ontvanger vallen, of juist niet.
    Hiermee kun je het risico afdekken dat de schenking bij de ‘koude kant’ van de ontvanger terecht komt. Of juist beschrijven in welke situaties je wel vindt dat de partner mee mag delen in de schenking.
  • Wie betaalt de schenkbelasting als deze verschuldigd is.
  • Moet de schenking worden aangemerkt als voorschot op de erfenis, en worden ingebracht in de nalatenschap van de schenker bij overlijden? Deze voorwaarde neem je bijvoorbeeld op als nog niet alle kinderen hetzelfde bedrag ontvangen hebben bij leven, maar je wel wilt dat ze gelijk behandeld worden.

 

Schenkingsprotocol

Bovengenoemde punten zijn een greep uit de voorwaarden die je kunt verbinden aan de schenking. Dit leg je bij voorkeur schriftelijk vast in een (onderhandse) schenkingsakte. Heb je het voornemen om met regelmaat schenkingen te doen, waaraan je steeds dezelfde voorwaarden zou willen verbinden, dan kun je er ook voor kiezen om bij de notaris een schenkingsprotocol op te laten stellen. Dit is een notarieel document waarin alle voorwaarden staan vermeld de je van toepassing wil laten zijn bij de schenkingen. Bij iedere schenking kun je dan verwijzen naar dit protocol, zodat direct voor alle partijen duidelijk is welke voorwaarden van toepassing zijn.

Daarnaast kun je altijd nog schenkingen doen, zonder dit protocol van toepassing te laten zijn. Belangrijk is dat je dat dan ook duidelijk aan de ontvanger kenbaar maakt.

 

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie over de schenkingsakte of de voorwaarden bij een schenking, neem dan contact op met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl).

Foto credits: Photo by Scott Graham on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld