scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Tijd voor later: Een verklaring van erfrecht: is dit echt nodig?

maart 30, 2023

Wie de berichtgevingen in de media onlangs een beetje heeft gevolgd, zal gemerkt hebben dat  met regelmaat de vraag opkomt wie nu eigenlijk erfgenaam is in een nalatenschap. Dan wordt al snel verwezen naar een testament, want daar staat in wie de erfgenamen zijn. En dat is waar. Maar toch nemen veel instanties daar geen genoegen mee en wordt er gevraagd naar een verklaring van erfrecht. De betreffende instantie heeft dan zekerheid of ze wel met de juiste personen zaken doen.

MOS Tijd voor Later: Een verklaring van erfrecht: is dit echt nodig?

Wat staat er in een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht is een document dat de notaris – op verzoek – opstelt wanneer

een persoon is overleden. De notaris doet als eerste onderzoek of de overledene een testament had opgesteld. Hierin staat beschreven wie de overledene als erfgenaam heeft aangewezen. Dat lijkt eenvoudig, maar soms kan een beschrijving op meerdere manieren worden uitgelegd. Bijvoorbeeld wanneer een huwelijk nog niet ontbonden is, maar wel een verzoek tot echtscheiding is ingediend. Of wanneer er keuzemogelijkheden in een testament zijn opgenomen. Daarnaast beschrijft het testament welke persoon of personen aangewezen zijn als executeur.

Is er geen testament opgesteld, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Middels het raadplegen van registers brengt de notaris de erfgenamen in beeld.

Zodra de notaris alle erfgenamen in beeld heeft, brengt hij ze op de hoogte en informeert hij hen over de verschillende wijzen waarop zij de nalatenschap kunnen aanvaarden. Als ook dit bekend is, stelt de notaris de verklaring van erfrecht op, zodat erfgenamen rechtmatig toegang tot de nalatenschap kunnen verkrijgen.

Is een verklaring van erfrecht altijd nodig?

Een verklaring van erfrecht geeft zekerheid of iemand bevoegd is om de nalatenschap af te handelen. Vaak vraagt de bank hier om wanneer je vraagt om toegang tot de bank- en spaarrekeningen van een overleden persoon. Maar ook wanneer je de woning uit een nalatenschap wil verkopen wordt gevraagd naar een verklaring van erfrecht.

In enkele gevallen is een verklaring niet nodig, dan kan worden volstaan met “een akte van overlijden” die door de gemeente is afgegeven. Wanneer dit het geval is, zal de betreffende instantie dit ook aangeven. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, er geen testament is en het saldo op de bankrekening niet meer bedraagt dan € 100.000.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie over een verklaring van erfrecht en of dit nodig is om op te laten stellen bij het openvallen van een nalatenschap, neem dan contact op onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl).

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld