scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Loonadvies: Kan je de werknemer helpen bij een loonbeslag?

november 28, 2022

De inflatie en de gestegen energieprijzen brengen veel werknemers in financiële problemen. Soms zo erg, dat er beslag wordt gelegd op het loon. Hoe kan je hier als werkgever mee omgaan?

Werknemer helpen bij een loonbeslag

Loonbeslag: werkgever moet meewerken, hoe werkt het in de praktijk?

Een loonbeslag heeft een vaste procedure waar je als werkgever aan mee moet werken. De deurwaarder reikt eerst een proces-verbaal beslaglegging en een derdenverklaring uit.
Als werkgever vul je de derdenverklaring in en stuur je die terug aan de deurwaarder. Bij een conservatoir beslag, mag je vervolgens alleen het bedrag van de beslagvrije voet aan de werknemer uitbetalen. De beslagvrije voet is het deel van het loon waar geen beslag op kan worden gelegd, zodat de werknemer tot op zekere hoogte in zijn levensonderhoud kan blijven voorzien. Het resterende loon moet je overmaken naar de beslaglegger.

Zodra er een vonnis is wordt het conservatoire beslag omgezet in een executoriaal beslag. Daarin staat dat je het loon dat de beslagvrije voet overschrijdt aan de eiser moet betalen. Dit moet je doen tot een bepaald bedrag is voldaan en je daarover een officieel bericht krijgt. Controleer samen met je werknemer of de beslagvrije voet klopt. Laat het loonbeslag verwerken op de loonstrook. Zo kan er niet te veel loon uitbetaald worden en hou je overzicht op de afdracht van het beslag.

Begeleiding van je werknemers, hulp bij schulden en het voorkomen van schulden

Nu ben je als werkgever niet verantwoordelijk voor de financiën van de werknemer. Maar schulden kunnen een werknemer erg veel stress opleveren en dit kan leiden tot verminderde productiviteit en verzuim. Soms kan het helpen om met de werknemer in gesprek te gaan om te kijken waar de werkgever de werknemer eventueel kan helpen.

Je kan de werknemer wijzen op de schuldhulpverleningstrajecten die hij via de gemeente kan ingaan, informatie die via de Rijksoverheid beschikbaar is en je kan als werkgever een budgetcoach adviseren/inzetten. Bekijk indien mogelijk ook of er bijvoorbeeld mogelijkheden zijn voor de werknemer om meer te werken, zijn overwerkuren uit te betalen en of er misschien uitzicht is op een salarisverhoging/promotie.

Voor de praktijk

Het is in deze tijd belangrijk om tijdig het gesprek aan te gaan met aan met medewerkers die financieel in een lastige situatie zitten of dreigen te komen.

Vragen? Meer info?

Wil je meer weten over de behandeling en de verwerking van een loonbeslag neem dan contact op met onze loonadviseurs (lonen@mosaccountants.nl).

Foto credits: Photo by Andreea Avramescu on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld