scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Loonadvies: Tijdelijk werken met buitenlandse werknemers: controleer de meldingsplicht!

maart 30, 2023

We zien dat er op dit moment veel vacatures in Nederland openstaan, waar niet altijd de juiste mensen voor gevonden worden om deze in te vullen. Steeds vaker worden arbeidskrachten uit landen buiten Nederland aangetrokken.

MOS Loonadvies: Tijdelijk werken met buitenlandse werknemers: controleer de meldingsplicht!

Voor wie geldt de meldingsplicht?

Sinds 1 maart 2020 geldt een meldingsplicht voor bedrijven uit het buitenland die tijdelijk met hun werknemers in Nederland komen werken. Wanneer zij tijdelijk een dienst of opdracht in Nederland uitvoeren moeten zij dit melden via het Nederlandse online meldloket.

Waarom deze meldplicht?
Deze meldingsplicht is met name ingevoerd om grote internationale verschillen in arbeidsvoorwaarden tegen te gaan. Door de meldingsplicht kan de Nederlandse Arbeidsinspectie beter controleren of gedetacheerde EU-werknemers de arbeidsvoorwaarden krijgen waar ze in Nederland recht op hebben: hetzelfde werk op dezelfde plaats moet met een gelijk loon worden beloond.

Wie moet melden?

De dienstverrichter heeft de meldingsplicht. Dit geldt voor buitenlandse werkgevers en meldingsplichtige zelfstandigen uit de EU, EER en Zwitserland die tijdelijk in Nederland gaan werken. Dit zijn:

  • Werkgevers die met eigen personeel naar Nederland komen;
  • Multinationale bedrijven die medewerkers detacheren naar een eigen vestiging in Nederland;
  • Uitzendbureaus die uitzendkrachten ter beschikking stellen in Nederland;
  • Zelfstandigen die werkzaam zijn in bepaalde sectoren (afhankelijk van SBI-code, maar denk hierbij bijvoorbeeld aan sectoren als bouw, schoonmaak, voedingsindustrie, metaal, zorg, glazenwasserij en land- en tuinbouw).

 

Uitzonderingen

Is sprake van incidentele activiteiten in Nederland, zoals bijvoorbeeld een bespreking, dringend noodzakelijk onderhoud of reparaties aan machines of werktuigen of deelname aan sportwedstrijden, dan geldt geen meldingsplicht.
In sommige gevallen kan volstaan worden met een jaarmelding, zodat niet steeds opnieuw een melding gedaan hoeft te worden.

Wanneer moet de melding plaatsvinden en wat moet worden gemeld?

De melding moet plaatsvinden vóór de start van de werkzaamheden in Nederland.
Onder andere de volgende gegevens moeten in het meldloket worden opgenomen:

  • Welk werk wordt gedaan
  • Waar wordt het uitgevoerd
  • Voor wie wordt er gewerkt
  • Hoe lang wordt er gewerkt in Nederland
  • In welk land worden de sociale premies betaald

 

Bij het niet naleven van de meldingsplicht, kunnen aan de buitenlandse werkgever of zelfstandige boetes opgelegd worden.

Welke taak heeft de opdrachtgever hierin? Voorkom boetes!

De opdrachtgever heeft de taak om te controleren of de dienstverrichter of zelfstandige aan zijn meldingsplicht heeft voldaan, en of de melding juist is gedaan. Als de melding niet klopt, moet je als opdrachtgever dit aanpassen in het online meldloket.
Blijkt dat de melding niet of niet juist is gedaan, en ook niet is aangepast door de opdrachtgever, dan kan ook aan de opdrachtgever een boete opgelegd worden wanneer de werkzaamheden wel uitgevoerd worden door deze buitenlandse werknemer.

 

Meer informatie

Meer informatie over de meldplicht voor buitenlandse werknemers kun je vinden op de website www.postedworkers.nl

Vragen? Of wil je advies?

Twijfel je of je meldingsplichtig bent, of heb je hulp nodig bij het doen van een juiste melding of controle hiervan, neem dan contact op met onze loonafdeling of het fiscaal team, fiscaal@mosaccountants.nl

 

 

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld