scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Loonadvies: Thuiswerkvergoeding, hoe zit dat fiscaal?

juni 28, 2021

Door de coronamaatregelen zijn we ineens massaal gaan thuiswerken. Hierdoor kan je als werkgever besluiten om een thuiswerkvergoeding te geven voor gemaakte kosten. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan kleine consumpties, zoals koffie en thee, en gebruik van gas water en licht op de thuiswerkplek. Je kunt de regeling in een personeelshandboek of arbeidsvoorwaarden­reglement opnemen of als onderdeel van een thuiswerkregeling. 

Noodzakelijkheidscriterium

De thuiswerkvergoeding is in zijn algemeenheid geen vergoeding voor middelen die de werknemer noodzakelijkerwijs nodig heeft om de werkzaamheden te verrichten op de thuiswerkplek, zoals een computer, laptop of gereedschappen. De thuiswerkvergoeding heeft meestal ook geen betrekking op gemaakte kosten voor voorzieningen op de thuiswerkplek in verband met Arbowetgeving.

Het is in deze situatie niet mogelijk om deze onbelast te verstrekken aan de werknemers. Het is wel mogelijk om deze aan te wijzen binnen de WKR (werkkostenregeling) en hiervoor de nog aanwezige vrije ruimte te benutten. Is de vrije ruimte al (deels) benut, dan is over het meerdere 80% eindheffing verschuldigd. 

Voor de praktijk

Denk bij de toekenning van thuiswerkvergoeding goed na over de fiscale gevolgen, houdt rekening met eventueel verschuldigde eindheffing in verband met de werkkostenregeling.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze loonadviseurs en/of onze belastingadviseurs.

Afbeelding van Charles Deluvio on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld