scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Fiscaal: Verzoek ambtshalve vermindering belastingheffing in box 3?

september 29, 2022

Voor spaarders die in afgelopen jaren (2017 t/m 2020) geen bezwaar hebben gemaakt tegen de belastingheffing in box 3 bestaat de mogelijkheid om tegen de definitieve aanslagen over de jaren 2017 t/m 2020 “een verzoek om ambtshalve vermindering” in te dienen bij de Belastingdienst.

Dit verzoek moet binnen 5 jaar na afloop van het belastingjaar zijn ingediend (voor het jaar 2017 dus voor 31 december 2022).

 

De Hoge Raad heeft recent geoordeeld dat de regering niet tegemoet hoeft te komen aan deze ambtshalve verzoekschriften. Het tegemoetkomen aan deze verzoekschriften kost vele miljarden. Het kabinet heeft aangegeven dat zij deze middelen gaat gebruiken om de koopkracht van de burgers te verbeteren (o.a. energieplafond, verhoging van diverse toeslagen enz.).

 

Heeft een ambtshalve verzoek tot vermindering zin?

Een ambtshalve verzoek indienen heeft naar verwachting geen zin, want de Belastingdienst gaat de bezwaarschriften afwijzen en je zal tot aan de Hoge Raad moeten procederen, waarbij de kans dat je bezwaarschrift alsnog wordt afgewezen zeer groot is. Alleen de Tweede Kamer kan nog een oplossing geven voor deze kwestie door het Kabinet te dwingen om toch met een compensatieregeling voor de “box 3-heffing” te komen.

 

Voor de praktijk

We volgen de ontwikkelingen op de voet. Voor het geval er alsnog een compensatieregeling komt, staan onze belastingadviseurs klaar om je begeleiden.

 

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je sparren neem dan contact op met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl).

Foto credits: Photo by Andre Taissin on Unsplash

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld