scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Advies; Toekomstbestendig ondernemen, ook voor de MKB-ondernemer!

maart 30, 2023

Nieuwe regels voor duurzaamheidsverslaggeving (CSRD)

Toekomstbestendig-ondernemen-ook-voor-de-MKB-ondernemer.jpg

Wat is CSRD?

Welke impact heeft jouw onderneming op de wereld? Die vraag moeten duizenden bedrijven vanaf 2024 beantwoorden in een verplichte duurzaamheidsrapportage op basis van de nieuwe EU richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn verplicht bedrijven te rapporteren over de milieu- en sociale impact van bedrijfsactiviteiten. En verplicht om deze informatie te laten toetsen door een accountant.

Waarom duurzaamheidsverslaggeving?

In het Parijs Akkoord hebben landen afgesproken de opwarming van de aarde te beperken in de zogenaamde “Green Deal’’. Om de groene transitie te bekostigen, moeten er publieke en private geldstromen naar duurzame economische activiteiten vloeien. Dit betekent dat inzicht nodig is in hoe duurzaam ondernemingen zijn, zodat investeerders of banken keuzes kunnen maken waarin zij investeren of aan wie zij kredieten verlenen en tegen welke voorwaarden.

Voor wie geldt de CSRD?

Voor alle beursgenoteerde bedrijven en daarnaast voor bedrijven die aan twee van de drie volgende criteria voldoen:

  • Meer dan 250 medewerkers;
  • Meer dan 40 miljoen omzet;
  • Meer dan 20 miljoen balanstotaal.

Als MKB onderneming val ik toch niet onder deze richtlijn?

Dat klopt, als mkb onderneming/ondernemer val je niet rechtstreeks onder de werking van deze richtlijn, waarom dan dit artikel? De duurzaamheidverslaggeving gaat ook impact hebben op de mkb ondernemingen. Grote ondernemingen zijn verantwoordelijk voor de duurzaamheid in hun waardeketen en worden verplicht daarover te rapporteren. Als een mkb onderneming diensten of producten levert aan een grote onderneming, die verplicht moet rapporteren gaat de mkb onderneming te maken krijgen met CSRD.

De grote onderneming moet voldoen aan bepaalde indicatoren en hierover verplicht rapporteren. Dit geldt niet alleen voor de eigen activiteiten van de grote onderneming, maar ook voor de keten waar de grote onderneming deel van uit maakt.

Voorbeeld

Stel  je hebt een transportonderneming en verricht diensten voor een grote onderneming dan telt jouw co2 foodprint mee in de verplichte rapportage van de grote onderneming.

Grote ondernemingen zullen strenger gaan kijken naar de duurzaamheid van hun aanbieders en toeleveranciers om te kunnen voldoen aan de duurzaamheidsrapportage. Zij zullen informatie uitvragen bij de mkb onderneming ten behoeve van de eigen rapportage. Voor de mkb ondernemer betekent dit dat deze informatie snel en betrouwbaar moet kunnen aanleveren. Daarnaast is het de verwachting dat grote ondernemingen mede op basis van duurzaamheidcriteria gaan bepalen of jouw mkb onderneming binnen de keten past.

MOS Advies / Concrete stappen

Bovenstaande maakt duidelijk dat ook de mkb ondernemer moet gaan nadenken over vragen als:

  • Hoe duurzaam is mijn product of dienst?
  • Wat is de maatschappelijke impact van mijn product of dienst?
  • Hoe ziet de keten eruit waarvan ik deel uit maak?
  • Kan ik verder verduurzamen? Zijn hier subsidies voor te verkrijgen?
  • Tip is om op tijd te starten met duurzaamheid, zodat je voorbereid bent op mogelijke vragen die je kan krijgen vanuit de keten waarvan je deel uit maakt. Daarnaast zorg je ervoor dat jouw onderneming toekomstbestendig is.

Vragen? Meer info?

Heb je vragen of hulp nodig? Raadpleeg je relatiebeheerder, die je verder op weg kan helpen bij deze vraagstukken.

 

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld